Dania z mikrofali – co można przyrządzić w mikrofalówce?

dania z mikrofalówki

Spis treści

dania z mikrofalówki

Dawniej mikrofalówki służyły do podgrzewania gotowych już potraw, dziś znajdziemy modele, które umożliwią nam grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze.

Mikrofalówka – dania do podgrzania

    Nie ukrywajmy, głównym celem mikrofalówki była jej właściwość szybkiego podgrzewania dań już gotowych. Dopiero potem pojawiły się kolejne opcje umożliwiające gotowanie, pieczenie, smażenie. Stąd też wszystkie mikrofalówki – choć pewnych zaawansowanych funkcji mogą nie mieć – sprawnie podgrzeją nam każde danie już przyrządzone do obróbki. Mogą to być gotowe dania, które kupimy w każdym sklepie, a także przygotowane przez nas już wcześniej, a teraz trafiające do podgrzania.

    Mikrofalówka z grillem

      Wiele mikrofalówek ma już opcję z grillem. Te lepsze zapewniają przy okazji jak najmniejsze użycie tłuszczu. W takiej mikrofalówce przyrządzimy w zasadzie wszystkie dania, które zrobilibyśmy na tradycyjnym grillu (mięso, ryby, warzywa, pieczywo), z tym, że opcja z kuchenką mikrofalową jest szybsza. W urządzeniu znajduje się wówczas ruszt, a specjalny system sprawia, że ciepło rozchodzi się równomiernie po całym daniu. Różne urządzenia mają przy okazji dodatkowe funkcje, które pozwalają na przykład odpowiednio przyrumienić danie, zapewnić chrupką skórkę itp. Mikrofalówki z grillem często mogą zastąpić nie tylko sam grill, ale i toster czy opiekacz. Sprawdzą się ponadto przy przygotowaniu zapiekanek, lasagni, a także wypiekaniu pizzy. Moc grilla zazwyczaj podawana jest osobno, niezależnie od mocy samej kuchenki – powinna też być od niej większa, standardowo to około 1000 W, co jest wartością jak najbardziej wystarczającą do przygotowania większości dań. Ponadto kupić można mikrofalówkę z piekarnikiem (a także popularniejsze chyba piekarniki z mikrofalówką), umożliwiającą pieczenie niemal wszystkich potraw, które przyrządzilibyśmy w zwykłym piekarniku.

      W mikrofali tak naprawdę można – dysponując odpowiednim modelem – zrobić niemal wszystko: frytki, jajecznicę, jajka sadzone, chipsy, owsianki itp.

      Ugotowane w mikrofali

        Funkcja gotowania dostępna jest raczej w nieco droższych modelach, o nieco większych gabarytach – w środku musi się po prostu zmieścić odpowiednie naczynie, w którym potrawy będą gotowane. A naczynie takie składa się z dwóch części: zbiornika na wodę (jako że potrawy gotowane są na parze), a także pojemnika na jedzenie. Potrawy ugotowane w mikrofali na parze są mniej kaloryczne, mają też zawsze idealną konsystencję, o co w wielu modelach dbają specjalne funkcje, przykładem 6 Zmysł, który dobiera program w zależności od produktów i ich wielkości. Funkcja gotowania przydaje się też przy przygotowywaniu pojedynczych składników do innych potraw – można ugotować, chociażby ziemniaki.

        Desery z mikrofali

          Stosunkowo najrzadziej w mikrofalówce przyrządza się słodkości. Tymczasem sprzęt ten jak najbardziej nam to umożliwia, co więcej, wiele ciast przygotowuje się naprawdę „na szybko”, po wymieszaniu składników upieczenie ciasta zajmuje bowiem dosłownie kilka minut. Najszybciej i najlepiej wyjdą te w pojemniczkach/kokilkach „na raz” (pamiętać należy, że nie każdy materiał nadaje się do mikrofalówki), ale można upiec i większe słodkości. Nawet te drożdżowe, choć akurat one nie będą tak przypieczone jak w piekarniku, trzeba też zachować nieco inne proporcje niż tradycyjnie.

          Dodaj opinię:

          Dodaj komentarz

          Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

          30 + = 34

          Podobne