Mikrofala z piekarnikiem – plusy i minusy

Spis treści

Mikrofalówki z piekarnikiem pozwalają zaoszczędzić sporo przestrzeni, są stosunkowo niedrogie, ale mają też swoje ograniczenia.
Mikrofala z piekarnikiem czy piekarnik z mikrofalą?
W ofertach sklepów znaleźć można oba tego typu urządzenia. Oba mają jedną podstawową zaletę – zajmują o wiele mniej miejsca, niż dwa osobne urządzenia. Większość mikrofalówek z piekarnikiem to mikrofalówki wielofunkcyjne, mające w swej „ofercie” także grill i gotowanie na parze. Zazwyczaj piekarnik, który się w nich znajduje ma między 30 a 200 stopni i dwie grzałki, górną i dolną. Drzwiczki w tego rodzaju mikrofalówkach otwierają się bardzo często podobnie jak w klasycznych piekarnikach do dołu, a nie w bok (cecha przydatna w modelach do zabudowy). Piekarniki z mikrofalą łączą cechy obu tych urządzeń – korzystają więc z dwóch różnych źródeł ciepła: piekarnik jest ogrzewany grzałką elektryczną, ale i falami elektromagnetycznymi, do wyboru jest konwekcja i mikrofale. Daje to stosunkowo duży wybór, bowiem dania wymagające delikatniejszej obróbki cieplnej lepiej przyrządza się w mikrofalówce, a te, które trzeba przypiec, wyjdą smaczniejsze w piekarniku konwekcyjnym. Najczęściej w piekarnikach z mikrofalą jest też opcja grillowania i gotowania na parze. Urządzenia te produkowane są w dwóch standardowych wymiarach – o wysokości 60 lub 45 centymetrów (ten drugi typ to już model uznawany za kompaktowy). Nie posiadają one talerzy obrotowych. Koszty piekarnika z mikrofalą przekraczają 2000 zł, średnio to 2500-3500 zł.
Dla kogo mikrofala z piekarnikiem, jej wady
Mikrofala z piekarnikiem zajmie mniej miejsca niż piekarnik z mikrofalą, a także niż oba urządzenia osobno. Jest też tańszym wyborem niż zakup osobno mikrofalówki i piekarnika konwekcyjnego lub piekarnika z mikrofalą (od tego drugiego może kosztować nawet połowę mniej). Nada się więc świetnie dla osób z małą kuchnią i chcących kupić wielofunkcyjne urządzenia za stosunkowo niewielkie pieniądze. To zazwyczaj spora funkcjonalność (często w pakiecie są funkcje opiekania na chrupko, automatycznego czyszczenia, gotowania na parze, szybkiego rozmrażania) i nowoczesny design. Zazwyczaj takie modele mają różne funkcje energooszczędne, przykładem Eco Combi, które obniża czas przygotowania potraw w piekarniku o połowę, a także obniża o około 40% pobór prądu w przypadku przygotowywania niektórych potraw. Do zestawu są dołączone tace, a pojemność nawet tych kompaktowych pozwala na włożenie do środka przykładowo całego kurczaka. Jej minusem jest ograniczenie techniczne – piekarniki w mikrofalówkach rzadko przekraczają temperaturę 200 stopni, a to może uniemożliwić wypiek niektórych ciast czy dobrej pizzy. Jeśli więc ktoś jest prawdziwym pasjonatem pieczenia, może tutaj napotkać pewne problemy i powinien raczej zdecydować się na samodzielny piekarnik. Czasem problemem może być i pojemność – indyk czy cała gęś leży raczej poza zasięgiem większości modeli. Mikrofalówki z piekarnikiem – podobnie jak popularniejsze piekarniki z mikrofalą – nie mają w środku talerza obrotowego, a płaską powierzchnię.