Mikrofalówka – czym kierować się przy wyborze?

Spis treści

Wybierając mikrofalówkę, dobrze jest zwrócić uwagę na przynajmniej kilka jej parametrów, z których najważniejsze to moc, pojemność i sposób sterowania.
Na co zwrócić uwagę wybierając mikrofalówkę?
Kuchenka mikrofalowa to urządzenie przydatne w każdym domu. Wybór mikrofalówek na rynku jest w tym momencie ogromny. Na co musimy więc zwrócić uwagę przy wyborze? Pomijając oczywiście kolor i design, co jest sprawą indywidualną i chęcią dopasowania do reszty kuchennego wystroju. Parametrów takich jest kilka, z najważniejszych wymienić należałoby pojemność, moc, sposób sterowania. Trzeba też brać pod uwagę, do czego mikrofalówka ma nam służyć – jeśli ograniczamy się do podgrzania jedzenia raz dziennie, wystarczy wersja podstawowa, ale już kiedy chcemy nieco poeksperymentować w kuchni, to do wyboru są przecież funkcje rozmrażania, grillowania, gotowania na parze, termoobiegi i wiele innych przydatnych funkcji, nawet zastąpienie piekarnika. Znajdziemy wedle potrzeb mikrofalówki wolnostojące, ale i pod zabudowę (droższe), z obudową plastikową, ale i metalową, odporniejszą, bardziej elegancką (tu też są różnice cenowe). Ba, są nawet mikrofalówki z systemem samooczyszczania (jeśli ktoś nie lubi żmudnego nieraz czyszczenia, powinien wybrać model z jak najprostszym wnętrzem).
Pojemność mikrofalówki
Pojemność mikrofalówki jest zazwyczaj połączona z gabarytami, więc pewne rzeczy trudno tutaj przeskoczyć – mała kuchnia i duża rodzina (a co za tym idzie najlepiej spora pojemność mikrofalówki) może być nieco trudniejsza do pogodzenia, większa mikrofalówka zajmie jednak przynajmniej 50 centymetrów na blacie. Ogólna zasada jest taka, że dla jednej osoby nie trzeba kupować mikrofalówki o zbyt wielkiej pojemności – najczęściej w tym przypadku pada granica 15-20 l (zmieści duży talerz obiadowy). Dla rodziny wieloosobowej to z kolei może okazać się za mało, chyba że będziemy wszystko podgrzewać partiami, co nie jest energooszczędne – tutaj rekomenduje się raczej pojemność około 30 l (choć znajdziemy i takie, które mają do 45 l). Pojemność mikrofalówki często łączy się też z jej funkcjami – te z możliwością gotowania na parze nie będą nigdy należeć do najmniejszych, co też trzeba wziąć pod uwagę.
Najważniejsza jest moc
Podobnie jak w przypadku większości sprzętów AGD, tak i w kuchenkach mikrofalowych to właśnie ten parametr uważa się za najważniejszy. Im moc jest większa, tym można szybciej podgrzać potrawy (choć czasem lepiej wybrać opcję dłuższego podgrzewania niż błyskawicznego, co podyktowane jest składem potrawy i tym, jak jej składniki reagują na tak szybkie zmiany). Standardowo mikrofalówki mają moc od 700 do 1000 W (ale są i z 1500 W), można w tym zakresie samodzielnie ją dostosować do potrzeb. Najpraktyczniej stosować zasadę: im więcej funkcji ma mikrofalówka, tym powinna mieć większą moc. Jeśli dany model ma jeszcze funkcję grilla, to moc podawana jest osobno i powinna być sporo wyższa, w dobrych mikrofalówkach przynajmniej 1800 W.
Sterowanie kuchenką mikrofalową
Jeszcze nie tak dawno mikrofalówki były sterowane mechanicznie – były pokrętła, które ustawiało się na określonym czasie, czasem także określonej mocy lub rodzaju produktu (ewentualnie na innych funkcjach, typu rozmrażanie itp.). Obecnie taki system niemal wyszedł z użycia na rzecz elektroniki, a coraz częściej na rzecz paneli dotykowych. Ten ostatni model sterowania jest najbardziej wygodny, ale i praktyczny – można tutaj czas ustawiać bardzo precyzyjnie, co nie jest do końca możliwe w starszych mikrofalówkach, ponadto praktycznie nie musimy wiedzieć, ile daną potrawę podgrzewać, po wybraniu nazwy cała reszta parametrów ustawi się automatycznie i optymalnie.